LEKARI VARALI NA PUTNIM TROŠKOVIMA U Lekarskoj komori se bore za novac, umesto za profesiju

“Blic”Sonja Todorović | 06. 06. 2016 – 22:25h

Rad Komore se, tvrde izvori „Blica“, pretvorio u borbu za prevlast i novac, koga trenutno na računu ima nešto više od pet miliona evra. Članovi Upravnog odbora Lekarske komore Srbije za prvih pet meseci ove godine uzeli su iz kase Komore šest miliona dinara samo za putne troškove i dnevnice, saznaje „Blic”. Da se novac sa računa svih lekara u Srbiji besomučno troši, pokazuje podatak od prošle godine, kada je na ima tih istih troškova potrošeno skoro 14 miliona dinara.

Kako “Blic” saznaje, 17 članova UO uzimali su novac za prevoz kao da idu na sastanke sopstvenim automobilima, a zapravo su na sastanke u Beograd ili neki drugi grad dolazili grupno, sanitetom. Za svaki dolazak praktično su iz kase Komore uzimali po oko 20.000, iako ih put nije koštao ni dinar.

Sada već smenjena direktorka Vesna Jovanović zatekla je ovakvu praksu trošenja i htela da je prekine.

- Predloženo je bilo da se dnevnica smanji sa 2.300 na 150 dinara, koliko je i u Vladi, ali je to naišlo na veliki otpor. Tada je prvi put počelo da se priča o njenoj smeni – priča izvor “Blica” iz Lekarske komore.

„Blic” je imao uvid u dokumente po kojima je predsednik UO dr Milan Simić, zaposlen u Kliničkom centru Niš, za deset godina, koliko je u UO, uzeo skoro osam miliona dinara za raznorazne naknade za gorivo, sopstveni prevoz, dnevnice i članstvo. Samo u prvih pet meseci ove godine na ime tih troškova inkasirao je skoro 800.000 dinara. Simić se nije javljao na mnogobrojne pozive „Blica“ kako bi prokomentarisao ova saznanja.