Članstvo u Lekarska komora Srbije nije obavezno,kao ni plaćanje članarine, jer je LKS registrovana kao udruženje gradjana

Dr Radosavljević predavala u udruženju kojem je omogućila posao sa komorom!

Srpsko lekarsko društvo optužilo je Tatjanu Radosavljević da je u isto vreme dok je obavljala funkciju direktorke Lekarske komore Srbije (LKS) držala predavanja u Udruženju građana „Medical Advanced Project“ (MAP) sa kojim ova komora posluje!

Bez odgovora: Tatjana Radosavljević

Bez odgovora: Tatjana Radosavljević | Foto: Vesna Lalić

Radosavljevićeva je, kako kažu, za svako predavanje, kojih je ponekad bilo po dva, tri dnevno, dobijala po 150 evra. Pored direktorke, kako tvrde u Srpskom lekarskom društvu, na stručnim predavanjima u MAP-u učestvovalo je i nemedicinsko osoblje Komore – advokat i blagajnik!?

Prema navodima brojnih lekarskih udruženj
a, Radosavljevićeva je 2010. godine, bez saglasnosti UO LKS-a i bez raspisivanja javne nabavke, sklopila ugovor sa MAP-om o organizaciji i promovisanju programa Kontinuirane medicinske edukacije (KME), koja je obavezna za sve zdravstvene radnike i jedan je od uslova za obnovu lekarske licence.

- KME ne drži samo direktorka Komore, već i drugi rukovodioci, pa čak i činovnički kadar LKS-a (advokat i blagajnik), koji za to takođe dobijaju honorar od 15.000 dinara, nadoknadu za putne troškove i sve ostalo što im sleduje! Ponekad imaju i više takvih predavanja dnevno – tvrdi za naš list dr Radoje Čolović, predsednik SLD-a. Inače, zanimljivo je da su programi edukacije MAP-a akreditovani upravo od strane LKS-a, koji uprkos Zakonu o zdrastvenoj zaštiti, koji propisuje da akreditaciju programa Kontinuirane medicinske edukacije obavlja isključivo Zdravstveni savet Republike Srbije, vrši tu funkciju jer država Zdrastvenom savetu još uvek nije obezbedila nikakve uslove.

Radoje Čolović, predsednik SLD-a

Radoje Čolović, predsednik SLD-a

- Nigde u svetu nema da jedna ista institucija vrši i edukaciju i akreditaciju edukacionih programa i licenciranje lekara. To ne samo da je protivzakonito, već je klasičan primer višestrukog konflikta interesa i monopolskog položaja – zaključuje Čolović, prema čijim je saznanjima Radosavljevićeva i član UO MAP-a.

Čolović naglašava i da je MAP samo za izdavanje sertifikata lekarima da su prisustvovali predavanju ućario preko milion dinara jer je, za razliku od drugih organizatora predavanja gde je sertifikat besplatan, lekarima naplaćivao po 49 dinara! Inače, LKS od 2010. godine mesečno plaća MAP-u paušal u iznosu od 25.000 dinara. Tatjana Radosavljević juče nije odgovarala na naše pozive, a u Ministarstvu zdravlja kažu da je LKS „samostalno pravno lice“.
Ćirković: Saradnja je prekinuta!
Olivera Ćirković, vlasnica MAP-a, potvrdila je za „Alo!“ da je Tatjana Radosavljević predavala na kursevima koje je MAP organizovao.- U prethodnom periodu smo sarađivali, ali smo tu saradnju prekinuli jer zbog porodičnih obaveza nisam mogla da se posvetim svim svojim poslovima. Ne znam koliko je za to bila plaćena – poručila je Ćirkovićeva i negirala da se Radosavljevićeva nalazila na bilo kojoj funkciji u MAP-u, kao i da su sertifikati naplaćivani.
LKS se preregistrovao u udruženje?!
Uprkos činjenici da jeLKS osnovan od strane države i da je na tu instituciju prenet deo javnih ovlašćenja, LKS se izdržava od članarine i drugih nadoknada koje uplaćuju lekari. Članstvo u LKS-u je obavezan uslov za dobijanje i produženje licence. Prema računici lekarskih udruženja i sindikata, na osnovu ovih stavki u Komoru se od osnivanja 2006. do sada slilo najmanje 25.000.000 evra. Akademik Radoje Čolović podseća da se LKS uprkos Zakonu o komorama protivzakonito preregistrovao u udruženje građana i da kao takav nema prava da izdaje licence i naplaćuje članarinu.
ALO! ISTRAŽUJE Autor: R. K. | 13.07.2013 – 08:10:00h |