Besplatno lečenje kod privatnika smanjiće korupciju u zdravstvu-izjavio Prof. dr Hadži-Tanović,predseednik Udruženja “PRIVATNI LEKARI SRBIJE”

Besplatno lečenje kod privatnika smanjiće korupciju u zdravstvu!

Ukoliko bi se napravio sistem po kojem bi privatni lekarski sektor bio pokriven osiguranjem, država bi kontrolisala sve, ističe ugledni profesor dr Višeslav Hadži-Tanović i ističe da je najbolji nemački model

Lečenje kod privatnih lekara o trošku zdravstvenog osiguranja, koje je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, znatno će smanjiti korupciju u srpskom zdravstvu i poboljšati uslove lečenja pacijenata, tvrdi kardiolog prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, koje postoji 24 godine.

- Ukoliko bi se napravio sistem po kojem bi privatni lekarski sektor bio pokriven preko osiguranja, smanjila bi se korupcija u zdravstvu, u kojoj smo među prvima u svetu. Na taj način država bi kontrolisala sve. Pacijent bi odlazio kod privatnog lekara, lekar bi izdavao potpisanu fakturu i slao je osiguranju na naplatu. Sve to bi išlo preko računa, i to potpuno transparentno. Više niko ne bi mogao da se ugradi, a ako bi se primetila bilo kakva nepravilnost, osiguranje bi raskidalo ugovor – naglašava dr Hadži-Tanović i dodaje da je u privatnim sektorima najčistija računica.

On navodi da je monopolističko osiguranje u svetu već davno prevaziđen sistem rada i da nije u interesu pacijenata. Za Srbiju bi, prema njegovim rečima, najbolje bilo prekopirati nemački model u zdravstvu.

- To je model u kojem imate više obaveznih zdravstvenih osiguranja, kao što imate više banaka, novina, televizija, političkih partija i slično. Tako Nemačka ima 270 osiguranja, dok bi Srbija trebalo da ima barem dva-tri zdravstvena osiguranja, koja bi birali sami građani – kaže profesor.

Svi bi kod privatnika-DRŽAVNI LEKARI OSTAJU BEZ POSLA

Ukoliko se realizuju ovi planovi, građani će moći da biraju kod koga će da se leče. Prognoze govore da će se pacijenti pre odlučivati za privatnike, što može dovesti do viška lekara u državnoj praksi.

- Jedna anketa pokazala je da se 80 odsto građana izjasnilo da će koristiti privatnu zdravstvenu zaštitu jer je mnogo bolja. Moguće je da bi to stvorilo višak lekara u državnom sektoru, ali u čemu je problem?! Zatvorilo se toliko preduzeća i fabrika, pa neće lekari ostati na ulici. Uvek mogu da se preorijentišu na privatne ordinacije – kaže Hadži-Tanović.

Činjenice-ŠTA DOBIJAJU GRAĐANI

- Na ovaj način nudi se veći izbor lekara

- Pacijenti će moći da koriste usluge privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa

- Bolja zdravstvena usluga

- Moći će da imaju porodične lekare koji će biti dostupni 24 sata

- Smanjiće se korupcija u zdravstvu, po kojoj je Srbija, nažalost, među prvima u svetu

Računica

DRŽAVA I RFZO NEĆE BITI NA GUBITKU

Iako se spekulisalo da će RFZO biti na gubitku ukoliko bude plaćao lečenje i kod privatnika, profesor dr Višeslav Hadži-Tanović govori suprotno.

- Tvrdim da će na taj način zdravstveno osiguranje za državu biti jeftinije zato što sada RFZO, odnosno građani svojim osiguranjem finansiraju i investicije u državnim zdravstvenim ustanovama. Kupuju se skeneri, operacione sale, grade se bolnice, a privatni sektor je već to samostalno uradio i neće koristiti novac pacijenata. Od 1990. godine uložili smo tri milijarde evra u svoj posao, privatni lekari su već ušli u rizik i kupili svu opremu.

DR HADŽI-TANOVIĆ ZA INICIJATIVU MINISTRA LONČARA

Ministar Zdravlja Srbije dr Zlatibor Lončar: Uskoro besplatno i kod privatnog lekara,pedijatra i ginekologa     Trenutne cene pregleda kod privatnika:Pregled lekara opšte prakse: 1.900 dinara,a kontrola 1.500 dinara,Pregled pedijatra 3.600 dinara,Pregled ginekologa 3.600 dinara,Kompletan ginekološki pregled 7.400 dinara,Bris 500 dinara

KURIR DRUŠTVO15:58, 12.11.2014.Autor: Silvija Slamnig